februari 2, 2018 |

Deskundigen waarschuwen: IoT zonder beveiliging leidt samenleving naar een akelige toekomst

Een nieuw F-Secure gesponsord rapport onthult dat de beveiligingsproblemen van tegenwoordig op internet aangesloten apparaten alleen maar groter worden, tenzij er onmiddellijk actie wordt ondernomen.

Internet of Things (IoT) in de huidige vorm vormt een aanzienlijke bedreiging voor consumenten, zeggen experts geïnterviewd door het Cyber Security Research Institute voor het nieuwe rapport “Internet of Things: Pinning down the IoT“. Voornaamste oorzaak van de bedreiging is tekortschietende regelgeving op het gebied van beveiliging en privacy. Snelle actie wordt aanbevolen om voorspelbaar desastreuze gevolgen voor de samenleving te voorkomen.

Nu het aantal op internet aangesloten apparaten de wereldbevolking waarschijnlijk overtreft, is IoT al bijna onontkoombaar *. Miljoenen verbonden apparaten zijn al besmet en maken bijvoorbeeld deel uit van het Mirai-botnet, een voorbeeld van de risico’s van IoT. Veel consumenten zijn zich niet bewust van de aanwezige risico’s van hun IoT-apparaten. De praktijk leert dat fabrikanten van IoT-producten deze vaak gehaast op de markt brengen zonder rekening te houden met essentiële beveiligingseisen en -instellingen.

Het rapport stelt dat “als gevolg van de massale acceptatie van onveilige IoT-apparaten, deze situatie een nog angstaanjagender scenario kan creëren dan het recente ‘telefoon hack’ schandaal van een bekende Britse tabloid”.

Dagelijks komen miljoenen nieuwe IoT-apparaten online. Consumenten zijn zich er echter over het algemeen niet van bewust dat hun nieuwe “slimme” apparaten contact maken met internet. De behoefte voor consumentendata zou dat in de toekomst kunnen veranderen.

“Uiteindelijk zal bijna elk huishoudelijk apparaat online komen, ook de officiële ‘niet-slimme apparaten’. Echter zal de eindgebruiker dat niet beseffen”, zegt Mikko Hypponen, Chief Research Officer van F-Secure in het rapport. “Al biedt een apparaat geen slimme functies zoals een app, zal deze in feite wel verbonden zijn met het internet. De echte reden daarvoor is niet het gebruiksgemak voor de gebruiker, maar om status en gebruiksstatistieken te rapporteren aan de fabrikant.”

Het is nu al moeilijk om apparaten, zoals televisies, te vinden die geen verbinding maken met internet.

De wetten van vraag en aanbod leiden nog niet tot een toekomstbestendige IoT-omgeving. Als consumenten geen beveiliging eisen, zullen fabrikanten er nooit prioriteit aan geven. Maar gezien de buitengewone afhankelijkheid van IoT – apparaten die de samenleving waarschijnlijk zal ontwikkelen, is het waarschijnlijk dat regeringen moeten ingrijpen om een betere beveiliging van deze apparaten op te leggen.

Michael Barton, hoofdcommissaris bij de Politie van Durham, zegt in het rapport: “Er moet regelgeving komen, maar ik betracht terughoudendheid wat zware regulering betreft. Je kunt speelgoed met spelden erin niet verkopen, waardoor kinderen blind worden. Je kunt geen auto’s verkopen waarvan de remmen slechts af en toe werken. Noch zou je iets op IoT moeten kunnen verkopen dat het leeghalen van privé-bankrekeningen toelaat.”

Het rapport concludeert dat naast het informeren van consumenten over de risico’s van bestaande IoT-apparaten, waartoe de VS bereid lijken te zijn **, overheden ook de kwaliteit van technologie die in handen en huizen van consumenten komt, moeten aanpakken. Er moet wet- en regelgeving komen om te zorgen dat er geen producten op de markt komen die tekort schieten op het gebied van beveiliging of privacy-maatregelen.

* http://www.zdnet.com/article/iot-devices-will-outnumber-the-worlds-population-this-year-for-the-first-time/

** https://www.theregister.co.uk/2018/01/09/us_govt_cybersecurity_recommendations/

Meer informative

Bericht over de veiligheid

Over F-Secure

Niemand kent cyber security zoals F-Secure. Al drie decennia lang stimuleert F-Secure innovaties op het gebied van cyber beveiliging en beschermt tienduizenden bedrijven en miljoenen mensen. Met onovertroffen ervaring op het gebied van eindpuntbeveiliging evenals detectie en respons beschermt F-Secure ondernemingen en consumenten tegen alles, variërend van geavanceerde cyberaanvallen en datalekken tot wijdverspreide ransomware-virussen. De geavanceerde technologie van F-Secure combineert de kracht van machinaal leren met de menselijke expertise van zijn wereldberoemde beveiligingslaboratoria voor een unieke aanpak, bekend onder de naam Live Security. De beveiligingsexperts van F-Secure hebben deelgenomen aan meer Europese onderzoeken naar cybercriminaliteit dan welk ander bedrijf op de markt. Haar producten worden over de hele wereld verkocht door meer dan 200 breedband- en mobiele operators en duizenden resellers.

Opgericht in 1988, F-Secure is genoteerd op de NASDAQ OMX Helsinki Ltd.

f-secure.com twitter.com/fsecure | facebook.com/f-secure

Sabine Steen-Lakerveld

sr consultant

(033) 303 33 30

sabine@dok30.nl

Downloads en ander leuks

Infographic - De Verbonden Revolutie - Een Moderne Momentopname
infographic-de-verbonden-revolutie-een-moderne-momentopname.png
Actualiteiten
Persarchieven
Jaar selecteren

Latest Press Releases

december 13, 2018

Tijdens de feestdagen klikken we 39% vaker op spam

Onderzoekers van F-Secure waarschuwen voor kwaadaardige e-mailberichten die zich voordoen als meldingen over de bezorging van pakketten.

november 29, 2018

Meerdere botnets ontmanteld in het kader van een wereldwijde anti-fraude operatie

Cybercriminelen maakten gebruik van botnets om bijna 30 miljoen dollar te verdienen met frauduleuze advertenties.

november 22, 2018

F-Secure breidt Rapid Detection & Response-oplossing uit met escalatiemogelijkheid naar F-Secure experts

F-Secure Rapid Detection & Response helpt bedrijven in de strijd tegen indringers en smoort cyberbedreigingen in de kiem.

september 20, 2018

Het nieuwe F-Secure TOTAL beschermt het connected home met een password manager, internetbeveiliging en een virtual private network

F-Secure breidt F-Secure TOTAL uit met hoogwaardige beveiligingsmogelijkheden die het complete digitale huishouden van internetgebruikers beschermen. Consumenten kunnen nu al hun apparaten die een verbinding met het internet maken beveiligen.

%d bloggers liken dit: