juni 1, 2018 |

Zakelijk gebruiker voorzichtiger met openbare Wifi; vertrouwt ten onrechte op eigen beveiliging

Nederlandse mobiele werkers lijken hun lering te hebben getrokken uit de vele waarschuwingen om voorzichtig om te gaan met openbare Wifi-punten, zo blijkt uit een recent veldonderzoek van F-Secure in vier grote ‘business hubs’ in Nederland. Toch is er nog weinig reden om te juichen: de meeste mensen die toch contact maakten met het onbekende, openbare Wifi-punt van F-Secure gebruikten ook nog eens verouderde beveiligingsmaatregelen - of zelfs helemaal niets - waardoor een datalek of hack op de loer ligt.

Vakantie is groot risico

“Al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van openbare Wifi-hotspots”, zegt Aart Jonkers, Country Sales Manager Corporate Sales Benelux van F-Secure. “Toch zien we dagelijks mensen werken in hotels, restaurants en cafe’s en die gebruiken lang niet allemaal hun privé-hotspot. Nu de vakantietijd in aantocht is, vinden wij het belangrijk mensen te waarschuwen om – ook op vakantie – slechts beperkt gebruik te maken van openbare Wifi-hotspots en alleen als je verder goede beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. Het beste is om altijd gebruik te maken van een eigen hotspot en openbare hotspots volledig links te laten liggen.”

Nep-wifi

F-Secure bezocht in mei 2018 gedurende twee dagen vier verschillende locaties in Nederland: twee hotel/restaurants en twee restaurants. Alle locaties zijn bekende en populaire plaatsen voor zakelijke afspraken, zakenlunches en locaties om onderweg te kunnen werken. Op deze locaties zette F-Secure een nep-Wifi-hotspot op met een betrouwbaar lijkende naam: Free-Internet, Free-Wifi of Free-Guest-Internet. Vervolgens registreerde het bedrijf hoe vaak gasten contact zochten met de aangeboden hotspot en welke beveiligingsoplossingen werden gebruikt. Er zijn bewust geen persoonsgegevens geregistreerd en alle data is alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.

Verouderde beveiliging

In totaal maakten gelukkig slechts enkele tientallen gasten contact met de aangeboden Wifi-hotspot. “In dat opzicht zijn de cijfers geruststellend”, vervolgt Jonkers. “Het lijkt erop dat gasten iets voorzichtiger zijn met onbekende Wifi-netwerken. Toch is het schokkend dat de mensen die wel contact maakten, ook nog eens geen gebruik maakten van goede beveiliging zoals VPN. Maar liefst 79% gebruikte geen VPN. Bijna een kwart gebruikte bovendien verouderde beveiligingstechnologie en waande zich ten onrechte veilig. Het is cruciaal dat organisaties hun medewerkers goed waarschuwen voor de gevaren van publieke Wifi-hotspots. Bovendien moeten zij ervoor zorgen dat alle devices zijn voorzien van up-to-date-beveiliging. Zeker met de vakantietijd in zicht zijn de risico’s op datalekken anders huizenhoog.”

Partner Live Security Academy

F-Secure maakte de resultaten van het onderzoek vandaag bekend tijdens de Partner Live Security Academy in Eindhoven. Tijdens de Partner Live Security Academy presenteert F-Secure haar cyber security-oplossingen en bespreekt zij de laatste ontwikkelingen op het gebied van cyber security met haar partners.

Downloads en ander leuks

infographic-f-secure.jpg
Actualiteiten
Persarchieven
Jaar selecteren

Latest Press Releases

september 13, 2018

Kwetsbaarheid in firmware van laptops biedt hackers toegang tot encryptiesleutels

F-Secure: huidige beveiligingsmechanismen zijn niet toereikend om data op gestolen of zoekgeraakte laptops te beschermen.

juni 19, 2018

F-Secure zet een belangrijke stap op weg naar leiderschap in cybersecurity met de overname van MWR InfoSecurity

F-Secure breidt zijn mogelijkheden voor bedreigingsdetectie en incidentrespons uit met een brancheleidend platform voor het opsporen van cyberbedreigingen en breidt de beschikbaarheid van zijn beveiligingsdiensten uit naar de grootste wereldwijde markten.

juni 1, 2018

Zakelijk gebruiker voorzichtiger met openbare Wifi; vertrouwt ten onrechte op eigen beveiliging

Nederlandse mobiele werkers lijken hun lering te hebben getrokken uit de vele waarschuwingen om voorzichtig om te gaan met openbare Wifi-punten, zo blijkt uit een recent veldonderzoek van F-Secure in vier grote ‘business hubs’ in Nederland. Toch is er nog weinig reden om te juichen: de meeste mensen die toch contact maakten met het onbekende, openbare Wifi-punt van F-Secure gebruikten ook nog eens verouderde beveiligingsmaatregelen – of zelfs helemaal niets – waardoor een datalek of hack op de loer ligt.

mei 17, 2018

F-Secure verenigt het beste van mens & machine in nieuwe beveiligingsoplossing

F-Secure Rapid Detection & Response combineert menselijke expertise en artificial intelligence, zodat bedrijven gerichte aanvallen een stap voor kunnen blijven.

%d bloggers liken dit: